Alice Springs 2 maanden in de fik

28 september 2011.
In het thema van wildfires hier in de Peel, moest ik denken aan de 2 maanden bush fires die we hadden toen ik in Alice Spring Australia woonde.
Op een gegeven moment stonden ook de ranges west en east in de fik. De hele bush overal verspreid door het dorp en aan de rand van het dorp stond in brand. De brand verspreidde zich over een geboed van Alice Springs naar Kings Canyon naar Papunya een hele kleine Aboriginal gemeenschap bij Goose Bluff (zie de circle rots formatie foto) toen verspreidde het vuur zich naar Lake Amadeus bij Yulara (het resort bij Mutitjuli Aboriginal community die aan de voet van Ayers Rock ligt in het natuur reservaat UKTNP (Uluru and Kata Tjuta National Park) het gebied dat plat gebrand was was ongeveer 500 km lang en nog zoiets breed, zeg maar de helft van Nederland (275 km x 375 km) Ik reed op de Stuart Highway naar het noorden naar Daly Waters voor een bruiloftshoot. Een 10 uur durende rit duurde mij ruim 14 uur. Links en rects van de snelwag was ik omringt door rook en vuur. Het was heboorlijk angst aanjagend. De brand in de Peel maakte erg veel herinneringen bij mij los. Zo hebben we ook een keer (door kinderen als grapje) aangestoken brand gehad in mijn straat 1 km van mijn huis. Codie is daardoor enorm neurotisch geworden voor de lucht van bushfire rook en ze wilde vandaag en de 21e met de Maria Peel brand ook niet naar buiten of uberhaupt de auto uitkomen. Ik heb haar nog nooit zo bang gezien. Oren plat, staart tussen de benen, grote pupillen, puffen en hijgen rug bol, haren omhoog. Nu weerspiegelt Codie zo’n beetje hoe ik mijzelf voel. Ik ben vandaag een rondje wezen rijden om de Peel heen en ben spontaan tot rust gekomen bij het aanzien van het resultaat. 800 hectare is voor Nederlandse begrippen veel maar eigenlijk was het maar een kwart (geschat) van de hele Maria Peel. En ik weet van wat Aboriginals elk jaar doen “Back burning” van het land dat dit de niet inheemse planten/flora verwijdert en plaats maakt voor nieuw leven, inheemse flora. Het is heel heftig om te zien maar na een paar jaar went het. Zo hebben ze ooit de hele Todd River opzettelijk in de brand gezet. Dagen last van gehad, niet dat we effe een brief kregen, nee gewoon, boem, platbranden. Heftig mooi gezicht. Je weet dat het voor een goed doel is.
Maar het aller aller mooiste is het zien van new life sprouting up out of the ashes, het nieuwe leven dat na een dag regen uit de grond schiet. Zie volgende post. Ik had een foto van grassprietjes op zwarte grond. Ben ik kwijt na weer eens een heftige stroomuitval die we daar geregeld hadden die mijn hee back up server kapot gemaakt heeft, maar wat kreeg ik vandaag? een tweede kans. Zie blogpost 2 hierna.

van Simpsons Gap naar de rand van Alice Springs waar ik woonde. Dit is ongeveer 17 km.
En dan hier de “towers on Heavitree Gap” die het lucht verkeer, GSM en internet regelen. Zo zag ons dorp er 2 maanden uit.
mijn straat stond in de brand.
De foto van de zon vrij uniel omdat in de zomer de zon een UV sterkte heeft van ongeveer 18, daar kijk je ook met een lens , JUIST met een lens niet in. Ben je meteen half blind. Ik heb het perongeluk eens een keer gedaan zag twee dagen lang een blauwe vlek.

De foto hieronder heeft bijna iets magisch. Natuurlijk had ik op het moment van wandelen met de hond geen statief bij, de auto gebruikt als statief. De East MacDonnell Ranges stonden zelfs in de fik, dit in combinatie met een sterren hemel geeft het optische effect ofdat het samen 1 geheel is. Veel rock wallabys wonen op deze ranges, vogels broeden in de bomen en lizards en spinnen leven daar. Het is heel apart, bomen en spinefex gras (gras dat likt op de pluimen gras van de Peel) groeien op deze bergen die 350 meter hoog zijn. En dat is wat u hier ziet dat in brand staat.

Dit is Kata Tjuta (Aboriginal naam) Engelse naam The Olgas. Het vuur verspreidde zich 500 km zuid west naar dit park.
Een FIREBREAK / vuur breek lijn werkt echt.
Uluru (Ayers Rock) is ongeveer 25 km van de Olgas in hetzelfde nature Reserve.
Haast Bluff een heilige plek voor de Aboriginals waar de Community Papunya is. Dit is gelegen tussen Alice Springs en Kins Kanyon
Kings Canyon.